fredag 7 december 2012

GB 3/En mästare på Strömbergshyttan...



Kjell Andersson vid Strömbersghyttan ca 1957-1960. Vasen B818 av Gunnar Nylund.



Kjell Andersson i sin mästarstol på Strömbergshyttan. Foto: Sven-Erik "Putte" Bergqvist, som också arbetade som hyttmästare på Strömbergshyttan från slutet av 1940-talet till 1979, då bruket lades ner.

När Knut Bergqvist övertog Edward Strömbergs roll (efter dennes död) som hyttmästare 1946 fick Kjell mästarplatsen som Knut hade haft. Kjell Andersson var mästaren som under 1950- och 60-talen blåste och drev det mesta av konstnären Gunnar Nylunds alster, bl.a hans glas i Sommerso-teknik. Gunnar Nylund/Asta Strömberg på Strömbergshyttan samt Vicke Lindstrand på Kosta har formgett de mest lyckade modellerna i den här Sommerso-tekniken som jag själv ser det. Men de som utförde det praktiska var främst Kjell Andersson och Bengt Heintze (Kosta).

Skickliga och konstnärligt begåvade glasblåsare var en förutsättning för en framgångsrik konstglasproduktion. Människorna som i praktiken skapade de alster som konstnärerna tog fram vid sina ritbord brukar glömmas bort när historien om glasriket skrivs. Ett exempel är en servis som Gerda Strömberg ritatade och som fick namnet Swing. När Kjell Anderson gjorde servisen första gången satt Edward Strömberg och tittade på (vilket han alltid brukade göra). Efter att Kjell gjort en fot färdig tog han skärsaxen och drog ut den till en strut. Edward frågade då om han fick ta hem glaset till Gerda och visa, och tydligen tyckte hon att det var en lyckad improvisation, för sedan fick foten i servisen det utseende Kjell "lekt" fram i hyttan.

Har du mera uppgifter, bilder, historier och berättelser om glasblåsarna, sliparna, gravörerna (eller vad det nu kan vara) från olika glasbruk, så hör gärna av dig till mig! Dina berättelser är viktiga dokument för framtiden.

En google-sökning på bilder i Sommerso.

Nils/

Källor: Bl.a intervjuer med Kjell Anderson i projektet "Glasprofiler i Hovmantorp" genomfört av ABF Lessebo 1997. Intervjuare: Åke Pettersson och Rune B Axelsson, Hovmantorp.


2 kommentarer:

  1. Hej Nils, jag saknar din fotoblogg även om detta med glas också rymmer fotografi. ;)
    Hittade en kul länk där man jämfört lite olika 400 asa filmer:
    http://www.digitaltruth.com/products/product_tests/400ISO_filmtest_001.php

    Ha det gott!
    /Affe

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Fotobloggandet tycker jag börjar bli lite mättat. Men bilder från glasriket kommer det bli här framöver, både gammalt och nytt. Min far har ju en skatt med bilder från bl.a Strömbergshyttans glasbruk, från 1950-talet och framåt och både färg och svartvitt. Kjell på bilden ovan var också en duktig amatörfotograf. Han var tillsammans med min far och några till med om att starta Lessebo Fotoklubb i början av 1950-talet. Han tog även bilderna till Strömbergshyttans produktkataloger under en period. Under min barndom hade vi bastubad i hyreslängan där Kjell bodde på fredagarna och jag kommer särskilt ihåg när man satt i bastun och lyssnade till Kjells och de andra glasarbetarnas historier och berättelser där. Den traditionen varade ända in på 1990-talet och på fredagarna åkte jag ut till Strömbergshyttan och bastade med några av de kvarvarande gubbarna. Nu finns ingen av dom hos oss längre. Den sista, mästaren Hilbert Carlsson, gick bort för några veckor sedan. Han bodde också i Långebo där bastubadet var. När glasbruket lades ner 1979 gjorde han två glasblåsare i glas på fri hand, som nu står här hemma hos mig. Det är nog det jag uppskattar mest av allt glas jag har. Jag jobbade under lov och vintertid bl.a i hans verkstad på Strömbergshyttan samt hos Arne Abrahamasson i drivverkstaden, där jag fick värma in åt honom när han gjorde långa Sputnik-vaser, liknande dom på bilden ovan. Det är bl.a dessa historier jag vill dokumentera i glasbloggen famöver.
      Ha det fint själv!
      Nils/

      Radera