söndag 30 mars 2014

GB46/YTTERLIGARE EN FÖRFALSKAD LINDSTRAND-SIGNATUR.

För några veckor sedan dök den här vasen upp på Tradera. Säljaren uppgav Kosta och Vicke Lindstrand modell LH 1658. Vasen verkade dock osignerad och förmodligen hade man fått modellbeteckningen från Uppsala Auktionskammares hemsida, där en snarlik signerad vas försåldes i januari 2010: http://www.invaluable.com/auction-lot/vas-glas.-signerad-vicke-lindstrand-lh-1658.-h-22-971-c-6ef9a5cdbcPå precisensan.se visades i augusti 2011 en liknande vas och den var signerad "GN SH 452A", alltså Gunnar Nylund och förmodligen en vas från Strömbergshyttans experimentlager. Vaser i ordinarie sortiment signerades alltid B följt av ett nummer, ända från 1933 och fram till övertagandet av Orrefors 1976-77, då man införde en ny nummersignering. Men den här signeringen med ett nummer följt av ett A dyker ibland upp, och just den modellen från PES skiljer sig lite från den på Tradera och den från Knut Knutssons Uppsala Auktionskammare. Förmodligen är det en förlaga som sedan fick smärre förändringar innan den kom i serieproduktion. Uppsala-vasen verkar vara den modell jag själv har och som har en etikett från Strömbergshyttan. Har även en skål i samma stil på klack, också den med Strömbergshyttans etikett.

 Jag har ytterligare en liten skål och en vas med exakt denna gröngula underfångsfärgen, den ena försedd med Strömbergshyttans etikett, den andra med ett B-nummer som ju är beteckningen för blomglas/vaser på Strömbergshyttan. Som jag ser det råder det ingen tvekan om att både vasen på Tradera och den på Uppsala Auktionskammare är formgivna av Gunnar Nylund och tillverkade på Strömbergshyttans glasbruk, och att signeringen LH 1658 på vasen från Uppsala är falsk och ditsatt för att lura köpare. Numret LH 1658 är vid närmare kontroll av Kostas kataloger, ett nummer som inte finns utan där man gjort ett litet uppehåll i följden. Ett mönster vi sett även för andra glas som falsksignerats som Kosta och Lindstrand. Se följande:

http://precisensan.com/antikforum/showthread.php?5907-Vill-bara-visa-n%E5t-l%E4ckert!&highlight=Lindstrand

http://www.fotosidan.se/blogs/emaks/emaks-betraktelser-14-se-upp-med.htm

2 kommentarer:

 1. Hej
  Jag köpte vasen på Tradera.
  Jag köpte inte den som en Vicke utan för mig är det helt klart en Strömbergshyttan.
  Annonsen var helt missvisande.
  Thommy

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, och tack för att du hörde av dig! Ja det finns mycket konstigheter på bl.a Tradera. Man kan inte lita på någonting där. Köpte också tre Nylund-vaser för ett tag sedan som säljaren uppgav var av Erik Höglund. Visste givetvis att det var Nylund-vaser från 1950-taletoch säljaren blev mäkta förvånad när jag meddelade detta. Han började formge för Studioglas Strömbergshyttan, flera år efter att gamla Strömbergshyttan lagts ner 1979. Vad som är allvarligare i det här fallet är att vasen som bjöds ut av Knut Knutsson i Uppsala, uppenbarligen var falsksignerad, och hade han kollat numret med Kostas kataloger hade han nog förstått det. Säljaren till din vas litade på detta, vilket visar att man inte alltid kan lita ens till dom som borde veta.
   Mvh, Nils B/

   Radera