söndag 28 april 2013

GB 15/Koppartonat underfång från Strömbergshyttan.


Strömbergshyttans modeller B 927 och B 894, här i koppartonat underfång. Modellerna är designade vid slutet av 1950-talet. Den osymmetriska med smal mynning (B 927) är förmodligen av Gunnar Nylund, men kan vara en Nylund-inspiration av Asta Strömberg. Den symmetriska med avlångt rundad form B894 är en Nylund-modell i grunden, som i denna skepnad möjligtvis har modifierats av Asta Strömberg.

Strömbergshyttan använde även andra underfångstoner som ametist, golden-yellow, grön, sargasso-grön, smoke-grey, brun samt eventuellt en rosaröd nyans som jag sett på en vas på en glassajt jag var inne på (kan dock vara fotografiet som spelar ett spratt och inte återger färgen korrekt). Under senare år också en ljusblå mjölkaktig opal-ton som jag gillar mindre, samt ett betydligt snyggare transparent underfång i ljust blått som gav blåsor och "sprickor". Det sistnämnda tror jag man fick fram med hjälp av ett speciellt tvättmedelsfabrikat som fanns i handeln.


I Italien kallade man den här tekniken med olika färger i underfånget för  "sommerso" vilket lär betyda "inneslutet".  I Sverige säger man bara "underfång". Från en uppvärmd färgtapp formas en kula som häftas an på pipan. Över denna anfångas klarglas varefter glaset blåses upp och formas i fast form eller med handverktyg och drivteknik. Alla modeller tillverkades givetvis också utan färgunderfång, i den svagt blåtonade Strömbergs-kristallen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar