lördag 6 april 2013

GB 14/ Glas från Alsterfors, Ström - Lundqvist - Ollers, och bruket som det ser ut 2013.


Alsterfors och Älghult blev målet för dagens utflykt i glasriket. I Älghult pågår nämligen en utställning med glas från Alsterfors glasbruk. Den är väl värd ett besök. Öppet lördagar och söndagar 11 - 16 under våren, med planerat ökat öppethållande under sommaren. Utställningen finns utefter Högsbyvägen i Älghult, i en lokal vid en plastindustri. Man hittar lätt dit.Trots att bruket och omgivande bebyggelse är nedslitna och illa åtgågna, kändes det bra att besöka platsen där allt detta intressanta och idag ofta eftertraktade glas kom till. Och man får vara tacksam för att det mesta av glaset som tillverkades här faktiskt finns kvar att beskåda och även köpa på begagnatmarknaden. Lika fint och snyggt som när det tillverkades. Alsterfors ligger vackert utefter vägen mellan Målerås och Alstermo, strax efter avfarten mot Älghult sett från Måleråshållet. Bruket startades 1886 och driften upphörde 1980.
Hyttan.


Sliperiet.

Interiör hyttan.

Det murade kylröret.


Modernare tillbyggnad.

3 kommentarer:

 1. Det kan inte hjälpas ...man blir bedrövad när man ser alla förfallna byggnader...all kunskap som är borta.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst, man får en tår i ögat. Kanske är det för få som fortfarande kan hantverket, för att det ska kunna överleva i en framtid? Och kanske är det så att dagens glaskonst inte tilltalar marknaden tillräckligt mycket. Säljer det äldre sk retro-glaset från 1950- till 70-talet måntro bättre bland den yngre generationen än det nytillverkade? Det finns ju så mycket retro-glas på marknaden, för det var många bruk som prånglade ut glaset i stora kvantitéter när det begav sig. Idag görs väl bara en bråkdel mot vad som kom ut då.

   Radera
 2. Kul att se bruket i närbild, jag åkte förbi i somras, men vi stannade bara till som hastigast pga tidsnöd. Vi får se om jag har möjlighet att besöka utställningen, jag är bekant med dem som har sakerna där. Det ligger tyvärr en bit neråt landet för min del, annars vore det en självklarhet att ta ett besök. Nu får vi njuta av bilder från utställningen från er som bor i närområdet istället :-)

  SvaraRadera