fredag 1 mars 2013

GB 11/Sputnik, Asta Strömberg - Strömbergshyttan.


Den här vasen med modellbeteckningen B895 kallades "Sputnik" och formgavs av Asta Strömbergs vid Strömbergshyttan under slutet av 1950-talet. Här är den i en variant med brunt underfång och i 30 cm längd. Vasen tillverkades i flera längder och både i rent klar, blåtonad Strömberg-kristall samt med färgade underfång. I Italien döptes den här tekniken med färgat underfång till "Sommerso", vilket jag tror betyder "nedsänkt" eller "insänkt". Färgen är alltså insänkt eller nedsänkt i den klara kristallen.


Ofta stöter man på uppgifter om att den här speciella Sputnik-modellen formgavs av Gunnar Nylund, men det är felaktigt. Jag har även sett att Gerda Strömberg uppges som formgivare ibland. Men det är alltså Asta Strömberg som formgett Sputnikarna och ingen annan. Den är ritad ungefär vid slutet av 1950-talet av modellbeteckningen B895 att döma.

Asta Strömberg började rita glas redan innan Gunnar Nylund kom till Strömbergshyttan 1952, och förnyade då sortimentet som Gerda Strömberg grundlagt under 1930- och 40-talen för bruket. Asta fortsatte sedan att rita modeller ända fram till mitten av 1970-talet, då Orrefors övertog ledningen och ägandet för Strömbergshyttan. Det kan ibland vara svårta att fastställa formgivarskapet för Strömbergshyttans glas då det sällan signerades med namn på formgivaren, utan mestadels bara med modellbeteckningen. En del modeller finns dock dokumenterade vad gäller formgivarskap, både med ritningar och angivelser på katalogbilder.

En annan modell som jag tror är av Asta Strömbergs formgivning är vasen B 936. Den brukar annars, precis som Sputnikarna, tillskrivas Gunnar Nylund. Vad jag grundar denna tro på är proportionernas likhet med Sputnikarna. Förhållandet med höjden för innerbottnens slut är samma för dessa båda modeller, ungefär 1/3 - 1/4 av vasens hela längd från ytterbottnen. B936 är bara bredare och har en oval form mot B895 som har en helt rund form. Annars lika i formspråk och proportioner.


Vad jag kan förstå av den här vasen så kan den vara av tillverkning före 1970-talet, och kanske ett prov? I katalogen från 1972 finns den i tre längder, 145mm, 270mm och 360mm. Jag har dock själv stått och värmt in sådanan här vaser åt mästaren Arne Abrahamsson vid mitten av 1970-talet i ännu längre storlek (42 cm). Förmodligen tillverkades den i andra storlekar (t.ex 30cm som här) vid slutet av 1950-talet eller under 1960-talet. Jag tror även att den bruna underfångsfärgen var mera populär och vanlig under 1950/60-talen än under 1970-talet.

Efter att Orrefors, som köpt Strömbergshyttan 1976, lade ner driften vid bruket 1979, fortsatte Sputnik B895, samt 114 andra av Strömbergshyttans modeller, att tillverkas vid Orrefors glasbruk. Uppgiften kommer från boken LINDEFORS - STRÖMBERGSHYTTAN 1876 - 1979, framtagen genom studiecirklar i ABF/Svenska Fabriksarbetareförbundet där man studerat Orrefors katalog från 1979 och hittat Strömbergshyttans modeller i den. Vissa även av Gerda Strömbergs formgivning 1930/40-tal och i Orrefors katalog presenterade som nyheter.

Nils/

1 kommentar:

  1. Det har jag också hört, att det skulle vara Gunnar Nylund som ligger bakom designen.
    Mycket informativt inlägg.

    SvaraRadera