fredag 8 februari 2013

GB 10/Gunnar Cyrén var formgivare för Strömbergshyttan vid slutet av 1970-talet!


Här kommer några glas från Strömbergshyttan, designade av Gunnar Cyrén vid slutet av 1970-talet. Det är en servis som heter Allmoge och kommer från tiden efter att Orrefors köpte bruket 1976 i ett försök att förnya utbudet. Efter ett tag ansåg dock Orrefors den blåtonade Strömbergs-kristallen som osäljbar, och började därför producera denna servis i en rökgrå nyans. Vilken som sålde bäst, den blåtonade klarkristallen eller den rökfärgade, vet jag inte? Vad man föredrar har säkert att göra med hur miljön i matsalen ser ut, kan jag tänka mig? Personligen gillar jag det svagt blåtonade glaset från Strömbergshyttan, mest därför att jag tycker formerna i glaset återges bättre för ögat än med en helt neutral/ofärgad kristall.
Designer till Allmoge är alltså Gunnar Cyrén, som var formgivare för Orrefors vid den tiden. Man ville modernisera Strömbergshyttans sortiment, särskilt det äldre servisglaset som i många stycken var ritade av Gerda Strömberg redan på 1930- och 40-talen. Cyréns Nobel-servis från Orrefors, påminner i grundformen om dessa Allmoge-glas ritade för Strömbergshyttan. I serien finns också selterglas, skålar och en ljuslykta. En annan servis som Gunnar Cyrén ritade för Strömbergshyttan är "Herrgård", vilken också fortsatte produceras på Orrefors efter att man lagt ner Strömbergshyttan 1979. Om man fortsatte produktionen av Allmoge vid Orrefors har jag dock inga uppgifter om.
Man introducerade också en ny dekal för Strömbergshyttan (en typisk 70-talsprodukt som jag ser), och i botten av glasen signerade man med ett S.
Jag tror inte så mycket glas av Allmoge-servisen kom ut på marknaden innan Strömbergshyttan lades ner 1979. Vad jag förstått så verkar de i alla fall vara lite mera eftertraktade. Och det faktum att det är Gunnar Cyrén som formgivit serien, gör den säkerligen inte mindre värd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar