söndag 13 januari 2013

GSB 7/Rädda Bergdala!
Bergdala 1960-tal (av etiketten att döma). Troligen "hyttdesign".
                                     
Som en del säkert känner till så gick Bergdala Studioglas i konkurs i slutet av förra året. Entusiaster har därför startat en blogg och en fond för att rädda glastillverkningen i den lilla byn strax nordost om Hovmantorp i Lessebo kommun. Man vill även ha idéer på hur Bergdala kan utvecklas i framtiden.

Manuell glastillverkning som det fortfarande är fråga om här, är idag ingen luckrativ verksamhet, och frågan är om det varit det sedan det maskintillverkade glaset kom in i bilden kring 1970? Grunden för de flesta, bruks- och servisglaset, försvann i snabb takt till lågpriskonkurenter med maskintillverkning som specialitét. Många glasbruk lades ner och mängder med jobb försvann under 1970-talets krisår. Den utvecklingen har fortsatt med neddragningar och nedläggningar som följd.

Av Orrefors-Kosta/Bodas stora koncern återstår idag t.ex bara bruket i Kosta, där under 100 anställda finns kvar efter neddragningarna förra året, då både Åfors glasbruk och anrika Orrefors gick i graven. Som jämförelse kan nämnas att bara vid lilla Bergdala arbetade som mest 120 personer en gång i tiden. Vid numera nedlagda Strömbergshyttan ungefär lika många under 1950- och 60-talet. Och vid de båda bruken i Orrefors och Flygsfors (som bara ligger 2km från varandra) arbetade 280 resp 240 personer vid samma tid, alltså hela 520 personer bara där! På den tiden gick man raka vägen till hyttan eller efterbearbetningen, när man slutat grundskolan. Alla fick jobb och framtiden blomstrade för glaset. Men idag är krisen större än någonsin. Inte fler än vad som jobbade på Bergdala och Strömbergshyttan tillsammans under storhetstiden, jobbar idag totalt inom glasriket i sydöstra Småland. Flera tusen jobb har försvunnit från 1970-talet och tills idag.
 


Bergdala 1970-tal. Formen köptes från
Elme glasbruk som lagts ner. Höjd 19cm.
Design: Troligen Carl-Olof Borgart eller Kjell
Jordahn.Bergdala troligen 1970-tal. Höjd: 18cm.
Okänd design.Bergdala 1970-tal (av etiketten att
döma). Höjd: 29,5cm. Okänd design.


Den legendariske Elving Konradsson som var delägare (och ofta arbetande chef) vid Bergdala från 1970 till 1984, sade vid en intervju 1983 följande:
"Det är de korta serierna - unikum - den småländska glasindustrin ska göra för att hävda sig." Och visst har man slagit in på den linjen i t.ex Bergdala fram till nu. Men inte heller det tycks fungera. Så vad göra i framtiden? Ja frågorna är många och svaren svåra att ge, men kanske kan man hitta sätt att rädda glastillverkningen i Bergdala (och på flera ställen) om man slår sina kloka huvuden ihop och försöker komma framåt? Att ge upp är det inte tal om än. Du kan hjälpa till genom att skänka pengar till fonden som startats i  Sparbanken Eken AB Långasjö, Bankgiro:138-8255.

Nils/
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar